Wat is Feng Shui?

Feng Shui, dat gaat over energie toch? En waar je je bed moet zetten? En komt dat niet uit China?

Klopt helemaal. Maar dat is lang nog niet alles! Wat is Feng Shui dan wel? Hieronder vertel ik je over de betekenis van Feng Shui en waarom het nú nog steeds zo relevant is!

De betekenis van Feng Shui

De betekenis van Feng Shui is letterlijk “wind en water”. Het laat zien dat je als mens rekening dient te houden met de natuurlijke elementen en hun energie. Hiermee wil je als mens een balans vinden, een harmonie. Feng Shui richt zich dan ook op de harmonie en de balans tussen mens en omgeving.

Yin en Yang

Feng Shui is daarmee gebaseerd op het idee van Yin (passieve, vrouwelijke energie) en Yang (mannelijke, actieve energie). Yin kan niet zonder Yang en Yang niet zonder Yin, ze houden elkaar in evenwicht. Een ruimte voelt fijn als deze balans in energie er heerst. Is er een disbalans? Dan zal de ruimte minder prettig aanvoelen.

Conceptual Feng Shui

De klassieke Feng Shui ontstond duizenden jaren geleden in China en werd toen vooral gebruikt om het de keizers goed te laten gaan. Hoewel Feng Shui nog steeds wel ingezet wordt voor eigen gewin, gaat Conceptual Feng Shui veel dieper dan dat. Conceptual Feng Shui is de Westerse vorm van Feng Shui en tevens de vorm waarin ik als Feng Shui consultant geschoold ben. Conceptual Feng Shui kijkt op een conceptuele manier naar ons wonen: hoe wij als mens onze omgeving, ons huis en haar inrichting, beïnvloeden en wat dat betekent. Ik zal je als Feng Shui consultant niet vertellen een rood lintje om de afvoerpijp van jouw gootsteen te binden: dat heeft in onze cultuur geen betekenis en daarmee niet het effect dat we zouden willen.

Wat is dan het effect van Conceptual Feng Shui? Door het toepassen van Conceptual Feng Shui kan je de energie balans in huis herstellen. Wij passen als mens de energiestroom in huis vaak ongemerkt aan. Soms ten goede, maar vaak ook niet. Met Conceptual Feng Shui wordt duidelijk waar de energie, de Chi, in huis lekker stroomt en waar deze juist stagneert. Omdat de verschillende stukken in ons huis corresponderen met verschillende levensgebieden, zegt deze fijne flow of stagnatie ook iets over die aspecten van jouw leven. En het mooie is dat Conceptual Feng Shui je vervolgens de handvatten geeft om zelf met die energiestroom aan de slag te gaan! Feng Shui is daarmee een prachtig instrument tot zelfinzicht.

De Chinese vijf elementen leer

Bij Feng Shui werken we met de Chinese 5 elementen leer. De energie van deze elementen is overal in vertegenwoordigd: in de cycli van de natuur, maar ook in onszelf als mensen en in ons huis. De Chi kan lekker stromen als de cyclus van de elementen niet belemmerd wordt. Ongemerkt creëren wij blokkades in die energiestroom in huis, waardoor de Chi niet meer vrijelijk door kan stromen. Door de kennis van Conceptual Feng Shui en de 5 elementen toe te passen, kan je blokkades opheffen en de Chi weer de vrije ruimte geven. Met als doel de balans in energie te herstellen! Een woonomgeving die in balans is, zorgt ervoor dat ook in jouw leven meer ruimte ontstaat voor balans.

De vijf elementen waar we bij Feng Shui en Nine Star Ki mee werken zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze elementen vormen samen een voedende steeds doorgaande cyclus. Water voedt hout, hout voedt vuur, vuur voedt aarde, aarde voedt metaal en metaal voedt op haar beurt water. Wanneer deze cyclus ‘heel’ is kan de energie lekker doorstromen. Bij Feng Shui speuren we blokkades in de energiestroom op, vertellen jou waar deze blokkades voor staan en wat jij eraan kunt doen om de energiestroom te herstellen.

Meer lezen over Feng Shui?

Meer lezen over Feng Shui? Kijk dan eens bij mijn blog, hier geef ik meer achtergrond informatie over verschillende onderwerpen binnen Feng Shui. Interesse in het effect van Feng Shui op kinderen? Bekijk dan mijn nieuwe website fengshui-kids.nl! (momenteel nog in aanbouw).

Benieuwd wat ik voor jou hierin kan betekenen?