Woelt het jonge hout het stevige fundament omver? Of drukt de stevige aarde zo stevig op het jonge hout, zodat het beperkt wordt in haar groei?
Ik heb het als Feng Shui consultant geregeld over een conflict tussen elementen. Met als gevolg dat de energie niet lekker door kan stromen. In deze blogpost leg ik het aarde-hout conflict, een veelvoorkomend conflict in Nederlandse huizen, aan je uit.

Feng Shui en Nine Star Ki zijn gebaseerd op de doorgaande cyclus tussen de 5 Oosterse elementen: hout voedt vuur, vuur voedt aarde, aarde voedt metaal en metaal voedt water. Vanuit water stroomt de cyclus weer door naar hout, om zo steeds weer door te gaan. Wordt de cyclus onderbroken, dan stagneert de energie. Het doel van Feng Shui en Nine Star Ki is de cyclus goed te laten doorstromen en stagnaties (conflicten) op te lossen.
Maar wat houdt zo’n conflict nou eigenlijk in? Laat ik je meenemen in een voorbeeld. Een veel voorkomend energetisch conflict in Nederlandse huizen is het aarde-hout conflict; het element aarde dat staat voor de stabiliteit van het gezin, het fundament, veiligheid, rituelen, jouw gezondheid en die van jouw gezinsleden. Aarde komt niet zo snel uit zichzelf in beweging. Denk daarbij aan de stevige aarde waarop een huis is gebouwd of een berg die er al miljoenen jaren staat.
Het element hout staat voor het gezin, kinderen, groei, ontwikkeling, beweging en op avontuur gaan. Hout heeft een enorme bewegingsdrang in zich! Denk aan de eerste plantjes die in het voorjaar uit de grond schieten en de twijgjes aan een tak die razendsnel groeien.
De energie van deze elementen botst met elkaar. Groei, ontwikkeldrang en veel actie versus veiligheid, stabiliteit en rustig aan! Ze willen beiden een tegengestelde richting op.

Hoe zie je een conflict tussen elementen terug in huis?
Bij een Feng Shui analyse van de plattegrond van jouw huis kijk ik als Feng Shui consultant naar de energetische balans tussen enerzijds de plek in huis en anderzijds de functie die er wordt uitgevoerd. De Ba Gua, de energetische plattegrond, laat mij zien welke elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal) in jouw huis voorkomen én op welke plek deze zich bevinden. Elke plek in huis correspondeert op die manier met de energie van een element. Woonfuncties (woonkamer, keuken, studeerkamer, slaapkamer) horen ook allemaal bij een eigen element. Wanneer het element van woonfunctie botst met het element van de plek in huis (zie afbeelding cyclus elementen) dan zorgt dit voor een energetisch conflict. De energie kan niet lekker doorstromen.
Hoe zit het dan met dat aarde-hout conflict?
De woonkamer hoort bij het element hout, want in de woonkamer wordt geleefd door het gezin: er wordt gespeeld, ontdekt en gegroeid. Nederlandse huizen, zeker nieuwbouwhuizen, zijn vaak zo gebouwd dat de woonkamer een groot stuk van de Ba Gua betreft en daarmee twee keer het element aarde in zich heeft.
In het voorbeeld zie je een nieuwbouwwoning zoals we ze veel zien in Nederland. De woonkamer is het stuk vanaf de keuken tot aan de achtergevel. Zoals je ziet vallen 2-aarde en 5-aarde in dit stuk. Er bestaat hier een energetisch conflict tussen de 2 soorten aarde en het element hout, dat hoort bij de functie van de woonkamer. De vlakken zijn om die reden rood gekleurd.

Zie je waar ik heen ga? De plek in huis dat hoort bij het element aarde, botst met de functie die er wordt uitgevoerd, die hoort bij het element hout. Het aarde-hout conflict is hiermee een van de meest voorkomende conflicten in Nederlandse eengezinswoningen.
Het aarde-hout conflict in de natuur
Maar ook in de natuur zie je het aarde hout conflict terug; de wortels van een boom die de weg omhoog duwen en daarmee het fundament (de straat) doen wankelen. Jouw fundament, jouw stevige en veilige aarde wordt omhoog gewoeld door het jonge hout dat wil groeien.

Maar andersom kan ook; de behoefte aan stabiliteit en veiligheid van de ouder(s) (aarde) is zo groot, dat het te hard drukt op de ontwikkelingsdrang van het hout; de kinderen. “Pas op! Straks val je! Doe maar niet, gevaarlijk!” Zie je het voor je?
De betekenis van het aarde-hout conflict uitgelegd
Feng Shui laat zo op een diepere laag de struggles van het leven zien, én wat je daaraan kunt doen. Doet het gezin, de kinderen, jouw stevige fundament wankelen? Of drukt het stevige fundament te hard op het jonge hout dat wil groeien? Ook als er geen kinderen voorkomen in jouw huishouden zie je dit conflict vaak terug; je mag jezelf dan de vraag stellen of dat jouw behoefte aan veiligheid zo groot is, dat je te weinig onderneemt? Te weinig groeit en ontwikkelt? Maar andersom kan het ook: ben je zo hard aan het groeien en ontwikkelen en steeds weer nieuwe dingen aan het ondernemen, dat het je niet lukt een veilige basis te bouwen voor jezelf? Feng Shui geeft je inzichten tot jezelf, jouw leven, op dit moment. Zo ook hier.
Door je bewust te worden van de betekenis van het aarde-hout conflict, ben je in staat er iets aan te gaan doen. Want hoewel de energie van beide elementen in conflict is met elkaar, je hebt ze wel degelijk allebei nodig! Je wilt alleen de energie tussen de beide elementen lekkerder laten stromen. En daarvoor heb je het element vuur nodig. Vuur ligt als element tussen hout en aarde in de cyclus van de elementen en zorgt ervoor dat de energie tussen hout en aarde weer door kan stromen.
Het element vuur als oplossing in het aarde-hout conflict
Het element vuur staat voor liefde, passie, het maken van plezier: pure blijdschap! Wat zegt dit jou als je dit in relatie met het aarde-hout conflict zet? Jouw huis laat je zien dat jij als verantwoordelijke ouder of volwassene met veel zorgtaken ook plezier, passie en blijdschap nodig hebt. Waar gaat jouw vuurtje van aan? Of is jouw vuurtje wat gedoofd met het ouder(s) worden? Ben je in staat jouw vuurtje te herontdekken, dan stroomt de energie richting het gezin beter. Met andere woorden: zit jij als ouder lekker in je vel, dan gaat het met het hele gezin goed. Prachtig toch, dat jouw woning dat laat zien? Je hebt alleen de taal van Feng Shui nodig om het te ontdekken!
Om met Feng Shui het energetisch conflict in huis op te lossen, voeg je dus het element vuur toe. Op interieurgebied denk je dan aan lekkere knalkleuren; rood, fuchsia, knalgeel. Maar aan een kunstwerk waar je blij van wordt of een toffe lamp. Kunst en licht horen beiden bij het element vuur. Je wilt iets toevoegen waar jouw vuurtje van aangaat, waar jij blijdschap of passie bij voelt. Voeg jij dat in jouw interieur toe, met de intentie meer liefde, passie en blijdschap te gaan voelen in het dagelijks leven, zal je zien dat de energiestroom verbetert. In huis, maar ook in jou zelf!

Benieuwd naar het aarde-hout conflict in jouw huis? Of andere conflicten en de betekenis daarvan? Kijk dan eens bij de opties om met mij te werken of neem contact met me op!